Wet kopen op afstand: Wat is kopen op afstand?

Als u iets koopt op afstand, gaat u niet naar een echte winkel. U koopt dan iets via internet, telefoon, fax of via een bestelbon uit een catalogus. In de wet staat dat u zeven werkdagen bedenktijd krijgt als u een product op afstand koopt.
U kunt het product dan thuis bekijken en bedenken of het product echt wel is wat u wilt hebben.

Wilt u het product toch niet hebben?
Dan kunt u uw geld terugkrijgen als u het product tijdens de bedenktijd terugstuurt. Deze bedenktijd heet ook wel zichttermijn.

Wanneer gaat uw bedenktijd in?
Uw bedenktijd begint één dag nadat u het product hebt gekregen. Koopt u geen product maar een dienst? Dan gaat de bedenktijd in op het moment dat u de dienst bestelt. Let op Niet elke aankoop via de telefoon of internet is een koop op afstand. Belt u een winkel in de plaats waar u woont om een koelkast te bestellen? Dan is dat waarschijnlijk geen koop op afstand. De zeven werkdagen bedenktijd geldt alleen voor producten die u koopt bij een bedrijf dat normaal gesproken alleen verkoopt via telefoon, internet, televisie of catalogus. Bij welke producten krijg ik geen bedenktijd? U krijgt geen bedenktijd als u een van de volgende producten op afstand koopt:

  • Reizen die u op internet boekt
  • Tijdsgebonden producten, zoals tijdschriften
  • Producten die u speciaal laat maken, bijvoorbeeld een maatpak
  • Producten die snel kunnen bederven, zoals eten of bloemen
  • Sluit u een dienst af die u meteen wilt laten beginnen?

Bijvoorbeeld een abonnement voor mobiel bellen? Dan hebt u geen bedenktijd. Cd's en dvd's zijn vaak verzegeld. U mag deze producten alleen terugsturen als u de verzegeling niet hebt opengemaakt. Moet de verkoper mij informatie geven over de bedenktijd? Een verkoper moet u altijd informatie geven over de bedenktijd. En hij moet het adres of telefoonnummer van een helpdesk geven, zodat u weet wie u kan helpen als u een vraagt hebt. Doet de verkoper dit niet, dan krijgt u drie maanden extra bedenktijd. En let op: geeft de verkoper u deze informatie pas later? Dan hebt u vanaf dat moment weer een bedenktijd van zeven werkdagen.